Miro Žbirka získal čtyři Anděly

Read Time:4 Minute, 12 Second

Zdeňka Svěráka do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel.

Česká hudební akademie rozhodla o nejlepších hudebních nahrávkách uplynulého roku. V Cenách Anděl Coca-Cola 2022, které se udílely 15.4. v prostorách pražského Výstaviště a v přímém přenosu na ČT1 a YouTube, nejvíc pozornosti získalo album Posledné veci. Za zesnulého Mira Žbirku jej dokončil jeho syn David. 

Ten byl také jedním z vystupujících. V rámci slavnostního večera, kterým provázel herec Kryštof Bartoš, zazpíval v doprovodu kapely Mira Žbirky píseň Nejsi sám, jenž se stala Skladbou roku. Za Posledné veci Česká hudební akademie Žbirkovi dále udělila ocenění v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album.

Nahrávku začal Miro Žbirka připravovat během svého života, dokončením alba potom pověřil svého syna Davida. Ten ho společně se svým spolupracovníkem Patrickem Jamesem Fitzroyem natáčel ve slavných londýnských studiích Konk. „V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se jeho táta řídil. Že v populární hudbě se staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak,“ uvádí k výsledkům hlasování předseda České hudební akademie Honza Vedral.

 

Mezi speciální okamžiky slavnostního večera patřilo také přivítání nového člena andělské Síně slávy. Tím se letos stal Zdeněk Svěrák, tedy vůbec poprvé specializovaný autor písňových textů. Do Síně slávy ho uvedl nečekaný host večera, prezident Petr Pavel. „Každý rok se snažíme o to, abychom legendy vstupující do Síně slávy potěšili nejen jejich uvedením, ale i osobou předávajícího. Bylo nám ctí na andělském podiu přivítat pana Zdeňka Svěráka i pana prezidenta, který se této role zhostil. Je příjemná změna, že je ve vrcholné politice po letech znovu někdo se zájmem o kulturu,“ uvádí producentka Lucka Hájková z pořádající agentury.

Kromě Mira Žbirky patřila k favoritům letošního ročníku kapela Vypsaná fiXa, která se svými Kusy radosti získala Anděla v kategorii Skupina a v rámci předávání živě zahrála. Na jejich úspěšný singl Buvol navázala kapela úryvkem písně Špinavý záda od Hudby Praha, kterou symbolicky uctila památku v loňském roce zesnulého kytaristy a zpěváka Michala Ambrože.  Cenu za Objev si převzal Calin, kterému Evropa 2, mediální partner Cen Anděl a patron této kategorie, věnovala mediální kampaň v hodnotě půl milionu korun.  Sólovou interpretkou se stala Lenny, sošku za nejlepší videoklip získal Lazer Viking za klip k písni Yr Body režisérky Jay Walker. V kategorii Alternativa a elektronika získali sošku Kalle s albem Under The Black Moss, v kategorii Folk Robert Křesťan & Druhá tráva s deskou Díl druhý. Nejlepší jazzovou nahrávkou je Štěstí od Štěpánky Balcarové, rockovou Grrrotesky od skupiny Insania a rapovou City Park od formace 58G. V kategorii Klasika pak uspělo album Mysterium času symfonika Miloslava Kabeláče, kterou natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanovićem.

 

Předávání doprovodila živá vystoupení nominovaných interpretů – Lenny, Vypsané fiXy, Prago Union a 58G, prostor dostaly také zpěvačky Pam Rabbit a Rozálie nebo zpěvák 7krát3, který si přichystal speciální číslo s Unique Orchestra. „Snažili jsme se představit divákům České televize pestrost české hudební tvorby a s ohledem na daný žánr, který jednotliví vystupující reprezentovali, ladit také vizuální formu. To, jak se nám to podařilo, můžete posoudit na našem YouTube kanálu, kde jsou jednotlivá vystoupení ke zhlédnutí,“ uvádí artdirector Cen Anděl Matyáš Vorda. „Věříme, že se nám podařilo připravit večer, který byl výjimečným zážitkem nejen pro hosty v sále, ale také pro diváky u obrazovek. Máme radost z toho, že se Ceny Anděl těší přízni diváků, akademiků i umělců, kterým je tento večer věnován především,“ doplňuje Hájková.

„O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků,“ uvedla Petra Žikovská, ředitelka ČNS IFPI, která Anděly vyhlašuje. Jedinou kategorií, ve které nehlasují akademici, ale veřejnost, je multižánrová Cena fanoušků, kterou tradičně vyhlašuje titulární partner Cen Anděl, společnost Coca-Cola. V letošním roce získali největší počet hlasů od fanoušků 58G. „Coca-Cola dlouhodobě podporuje moderní hudbu a hudební talenty. Máme radost, že můžeme ve spolupráci s Cenami Anděl tuto podporu ještě více rozšířit a obdarovat vítěze Ceny fanoušků částkou 100.000,-Kč a nápoji na celý rok do zkušebny. Pitný režim od nás získává také vítěz v kategorii Videoklip,“ uvádí Veronika Němcová, ředitelka komunikace a vnějších vztahů společnosti Coca-Cola ČR.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie, která je složena z odborníků – hudebníků, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností české hudební scény. Od roku 1995 je vyhlašovatelem Cen Anděl ČNS IFPI. Pořadatelem je již sedmým rokem společnost LUFF PRODUCTION, titulárním partnerem ročníku byla Coca‐Cola ČR, mediálními partnery Česká televize a Evropa 2. Dalšími partnery ročníku byli kolektivní správci INTERGRAM a OSA.

 

Síň slávy

Zdeněk Svěrák

 

Album

Miro Žbirka – Posledné veci

 

Skladba

Miro Žbirka (feat. David Žbirka) – Nejsi sám

 

Skupina

Vypsaná fiXa – Kusy radosti

 

Sólová interpretka

Lenny – Heartbreak Culture

 

Sólový interpret

Miro Žbirka – Posledné veci

 

Objev

Calin – Popstar

 

Videoklip

Lazer Viking – Yr Body (režie J. Walker)

 

Slovenské album

Miro Žbirka – Posledné veci

 

Alternativa a elektronika

Kalle – Under the Black Moss

 

Folk

Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý

 

Jazz

Štěpánka Balcarová – Štěstí

 

Klasika

SOČR, Marko Ivanović – Miloslav Kabeláč: Mysterium času

 

Rap

58G – City Park

 

Rock

Insania – Grrrotesky

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Previous post Tereza Ramba bojuje s alkoholem
Next post 4 TENOŘI vzdávají hold KARLU SVOBODOVI
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  3. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]
  4. Tereza Švejdová je výrazná osobnost nastupující herecké generace
    Herečka Tereza Švejdová si naplno užívá profesní výzvy: Zatmění, Zákony vlka, Její tělo i Osobní Fudži Studentka filosofie Markéta a strážmistryně Kamila Žáčková. Dvě postavy, ve kterých zaujala Tereza Švejdová, výrazná osobnost nastupující herecké generace. Absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a maminka 2,5leté holčičky právě teď prožívá velmi intenzivní pracovní období. Po rolích […]