PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1

Read Time:5 Minute, 38 Second

Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si přijdou  i zahrádkáři či milovníci starých krajek. Nebudou chybět ani známé recepty z ciziny.

V zámku Bon Repos ve Středočeském kraji se uskutečnilo natáčení soutěžního pořadu České televize Peče celá země.

Setkáváme se tady už potřetí a to je známka toho, že naši zemi pečení opravdu baví. Na další řadu Peče celá země jsem se těšil stejně jako vy, věrní diváci a fandové všeho pečeného. A těšili jste se opravdu hodně, do soutěže se tentokrát při- hlásilo historicky nejvíce uchazečů od první řady. A opět to byl soustředěný útok na chuťové buňky porotců a dramaturgů pořadu a opět bylo těžké vybrat dvanáct soutěžících. Jsou tady a výběr je skvělý. Jsou to mistři amatéři a můžeme se s nimi znovu těšit na strhující atmosféru plnou dovedností a kreativity, generacemi prověřené recepty, inovativní cukrářské výrob- ní postupy a hlavně na lásku k pečení nám prozradil kreativní producent Petr Muhl.

Ve třetí řadě se bude také pomáhat, a to ve speciálním, jedenáctém charitativním dílu. Zde budou péct známé osobnosti na podporu ohrožených a znevýhodněných dětí. Stan Peče celá země navštíví žluté Kuře, symbol projektu Pomozte dětem.

Josef Maršálek

POŘAD PEČE CELÁ ZEMĚ MÁ NEZPOCHYBNITELNÝ VLIV NA TO, JAK SE U NÁS ZAČALO K TOMUTO ODVĚTVÍ GASTRONOMIE PŘISTUPOVAT

V České televizi připravoval nejrůznější pochoutky s dětmi v Cukrárně u Josefa a společně s herečkou Terezou Bebarovou peče známé i méně známé dob- roty v Buchtách po ránu. V Buckinghamském paláci pekl Josef Maršálek pro britskou královnu Alžbětu

  1. II. a je autorem knih, které významně napomohly propagaci pečení v Moravský rodák je s kulinářskou show Peče celá země spjatý od první série.

V soutěži hodnotíte jednotlivce, ale jaký dojem na s udělala celá nová parta?

Je to nejlepší casting, jaký jsme za tři řady soutěže měli. Jsem přesvědčen o tom, že soutěžící vytvořili nádherný tým a že si užívali blízkost mezi sebou. A nám, porotcům, se s nimi i díky tomu krásně spolupracovalo. Máme nezáviděníhod- nou roli, protože lidi posíláme domů a musíme jim říct věci, které nechtějí slyšet. A i za ně nám poděkovali, a to se nám ještě nestalo.

Ti, co se do soutěže hlásí už vědí, co může na vás, porotce, platit. Jak často přicházejí na castingy už s předem vypracovanou strategií?

Když se podívám na sestřih vítěze britského originálu, ze kte- rého vychází Peče celá země, tak si dovolím tvrdit, že jeho výkon je průměrným výkonem českých soutěžících ve třetí řadě. Běžná česká domácnost má totiž doma troubu a to není standardem kdekoliv jinde na světě. Je tedy určitě vi- dět, že lidé mají vztah k pečení a že na sobě pracují. Mít očekávání a nějaké ambice je přirozené. Určitě se ale efekt soutěže podepsal na tom, jak se doma peče. Nejspíš jsme pochopili i přesah toho, když v neděli upečeme bábovku a naservírujeme ji své rodině. Najednou je nad šálkem kávy a kusu sladkého všechno klidnější.

Znamená to, že soutěžící akceptují trendy spjaté s vývojem cukrářského oboru?

To souvisí s typem osobnosti. Myslím si, že klíč k úspěchu je někde mezi tím akceptovat a využívat všechny trendy, které dnešní doba nabízí, a zároveň znát a umět to tradiční. Ne- vylučuje se ale ani to, inspirovat se ve 21. století a opatrně dnešní trendy vložit do klasické tvorby. Může tak vzniknout třeba jahodový indián v ruby čokoládě, ozdobený sušeným ovocem.

Je pro vás důležitější vizualita, to, jak daný výro- bek vypadá, nebo spíš jeho obsah a jeho chuť?

Forma je důležitější, protože jíme očima. Můžeme si nal- hávat, že to tak není, že nejsme povrchní, ale vizuálno je pro nás, lidi, opravdu klíčové. Když nás něco zaujme, jde- me a koupíme si to. To se promítá také do obalu, který dnes může stát i třicet procent ceny zákusku. Zrak ale není do- konalý a může následovat obrovské zklamání. I nejluxusněji vypadající větrník nemusí naši chuť ohromit, protože v životě neviděl karamel, ale maximálně spálený cukr s vodou. Důle- žitá je ale i čichová paměť, protože tu už tak snadno neokla- mete. Lidé, kteří mají „načicháno“, si přivoní a vědí, jestli tam ten karamel je, nebo není.

Když už mluvíte o čichové paměti, jaké jídlo vám navodí velmi intenzivní pocit nebo vzpomínku?

Vůně pečených jablek zamixovaných s karamelem, cukrem a máslem, to je něco, co mám spojené s babičkou Božen- kou a s pocitem bezpečí. Jenom při té vzpomínce mám husí kůži jako pralinky. Stejně tak u druhé babičky, ke které jsem chodil každou sobotu na návštěvu – otevřel jsem verandu a hned jsem ucítil smažené bramborové placky s česnekem a majoránkou. To nikdy nezapomenu a známe to asi všich- ni. Pokud cukráři profesionálové i amatéři pochopí, že jídlo má tu skvělou vlastnost, díky které se vrátíme do komfortních zón, ve kterých nám je dobře, tak mají vyhráno.

Co pro vás bylo největším překvapením třetí řady? Mám obrovskou radost z toho, jaké lidi se podařilo vybrat a jak skvělý tým utvořili. Je to věc, která se nedá odhad- nout dopředu, a v této řadě se to krásně povedlo. Fungo- vali špičkově.

Mluvíte o renesanci cukrářství. Jak velký podíl na obrodě cukrářského oboru může mít podle vás po- řad Peče celá země?

Obrovský. Je to nezpochybnitelné. Zapadlo to do doby, která tomu krásně nahrála. Finále první řady se vysílalo na začátku covidu a v obchodech byla vyprodaná mouka i droždí. Žijeme ale také v době sociálních sítí a nekonečné inspirace. Spotřeba pravé čokolády i pravé vanilky roste rapidně. Dřív byste jen horko těžko takové suroviny sháněli a dnes je má až čtyřicet procent obchodů v různé kvalitě. To nepochybně hovoří o tom, že se tyto ingredience používají. Věřím, že i pořad Peče celá země na tom má svůj podíl a je podnětem ke kreativitě.

Co vás při vysílání soutěže zajímá jako diváka? Už máte ohodnoceno, už víte, jak to dopadne. Na co se při sledování koncentrujete?

Mám to jako studijní materiál. Nerad se na sebe dívám, ale beru to jako lekci, co bych mohl zlepšit, co bych příště dělat neměl, nebo naopak udělat měl.

Zdroj ČT.

V zámku Bon Repos ve Středočeském kraji se uskutečnilo natáčení soutěžního pořadu České televize Peče celá země.
Happy
Happy
33 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
67 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Previous post Rallye Dakar 2024: Po úvodním prologu je David Pabiška spokojený
Next post Svatba ve Strašnickém divadle! Vdává se Cibulková, nebo Dolinová?
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]