Květinami pro dobrou věc

Read Time:3 Minute, 25 Second

Floristická soutež Otvírání jara pomohla seniorům.

Květinami pro dobrou věc. Tak by mohlo znít motto floristické soutěže Otvírání jara, která se na přelomu března a dubna 2023 uskutečnila v rámci veletrhu For Garden v Letňanech. Studenti patnácti zahradnických škol z celé České republiky se sjeli do Prahy, aby změřili své síly v pěti originálních disciplínách. Výtěžek z dražby za jejich výrobky pak putoval Nadačnímu fondu Moje velké přání, celkem šlo o 22 200 Kč. Tři kytice vydražil také herec a moderátor Jan Čenský.

Otvírání jara je soutěž studentů zahradnických škol z celé republiky, letos proběhl už pátý ročník. V roce 2015 ji založil uznávaný florista Pavel Hruška a vymyslel i unikátní propojení – výrobky studentů půjdou do dražby, jejíž výsledek pomůže některému nadačnímu fondu. „Téma je junioři a senioři jeden pro druhého, což znamená, že junioři se něco naučí od seniorů, a pak na oplátku pomůžou jim. Letos šel výtěžek z dražby na fond Moje velké přání, který seniorům přání plní. Můžou se setkat se známou osobností, dostat se do divadla, do kina, nebo jim umožníme pohladit si koně, nic není nemožné,“ vysvětluje Pavel Hruška.
FOTO: JAROSLAV HAUER

Hlavním motivem byl amonit

Soutěžilo se v celkem pěti disciplínách, letos na téma evoluce – zrození. „Hlavním motivem byl amonit, spirála, protože se vyskytuje na schránkách vyhynulých měkkýšů, které se nacházejí i kolem Mikulova, na Pálavě, v Lednicko-valtickém areálu,“ říká florista. Studenti dostali za úkol vytvořit dekoraci ve tvaru amonitu, vázali kytici pro operní pěvkyni Pavlínu Senič, která je patronkou soutěže, tvořili láhev pro novou značku Amonit, která se bude představovat veřejnosti ve vinařství Annovino Lednice. „Měli i poznávačku, museli rozpoznat 45 rostlin. Není to jen o tom udělat něco hezkého, ale také ukázat, že jsou odborníky,“ vysvětluje Hruška. Pátou disciplínou byla jarní sesazovaná nádoba, truhlík z různých jarních cibulovin a rostlin.

Slavná porota

Celkem šedesát soutěžních výrobků všech zúčastněných hodnotila odborná porota v česko-slovenském složení: známý florista Michal Haut (Kvetinárstvo Orchidea Bratislava), Milota Murčová (viceprezidentka SAKF Slovenská republika), Janka Vargová (Kvety Saintpaulia), Jan Komzák (Matflowers design Praha) a Markéta Nagyová (také Matflowers design Praha). „Se vším mi jako každoročně pomáhal inženýr Ondřej Štěpánek z květinového studia AMMI Brno a Lukáš Hodáň z firmy Kytku.cz z Prahy. My tři jsme už sehraný tým,“ vysvětluje Hruška. Vítězkou soutěže se stala Štěpánka Gabrišová z Kopidlna. „Vytvořila krásný truhlík, kde použila přírodniny, jako například proutky z vrby. Připomínal varhany, zároveň zahradu, palisády,“ líčí florista. Vítězné skleněné poháry věnovala Pavla Trpálková z Pauliny Art s.r.o.

Klip devíti osobností

Ve spolupráci s patronkou soutěže, uznávanou operní pěvkyní Pavlína Senič a dalšími osobnostmi, vznikla k letošnímu ročníku také píseň, která se jmenuje stejně, jako nadační fond, jemuž putuje výtěžek – Moje velké přání. Jejími autory jsou Vilém Urban a Richard Scheufler jr. a nazpívali ji Bára Basiková, Adéla Gondíková, Viktor Dyk, Lejla Abbasová, Peter Pecha, Pavlína Senič, Jan Čenský, Michaela Dolinová a Pavel Hruška.

Na klip se můžete podívat zde:

Kdo soutěž podpořil

Soutěž podpořily také časopisy Floristika a Profi Florista a objeví se i v televizi. Vítězka půjde na natáčení pořadu Rady ptáka Loskutáka s moderátorem Petrem Rychlým, reportáže ze soutěže se také objeví v různých dílech pořadu Hobby naší doby, který uvádí Jiřina Bohdalová, a budou se vysílat v průběhu celého roku. Hlavním sponzorem soutěže, která dodala veškeré květiny, je firma FleuraMetz, druhá největší v Holandsku a soutěž by se neobešla ani bez firmy Plastia, která dodala truhlíky, firmy Florasis s.r.o., která věnovala aranžovací hmotu a doplňky pro všechny soutěžící studenty. Mezi další významné sponzory patří AGRO CS a.s. z České Skalice, společnost, která věnovala substráty, kůru, štěpku a hnojiva pro studenty i soutěžící veřejnost. Dále německá firma Konrad Arnold, jež dodala stuhy a společnost Buco zase floristické drátky. Důležitým sponzorem je také vinařství Annovino Lednice.

Více o soutěži a květinovém ateliéru Pavla Hrušky Hruška Design najdete zde https://hruskadesign.cz/.


O všechny účastníky soutěže Otvíraní jara se starala Potravinová banka a výtěžek z prodeje občerstvení putoval pro lidi bez domova.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Previous post BRANICKÝ ZÁZRAK maloval kraslice pro Naději
Next post Karolina Budka odlétá na světovou soutěž Miss Woman World
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Tereza Švejdová je výrazná osobnost nastupující herecké generace
    Herečka Tereza Švejdová si naplno užívá profesní výzvy: Zatmění, Zákony vlka, Její tělo i Osobní Fudži Studentka filosofie Markéta a strážmistryně Kamila Žáčková. Dvě postavy, ve kterých zaujala Tereza Švejdová, výrazná osobnost nastupující herecké generace. Absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a maminka 2,5leté holčičky právě teď prožívá velmi intenzivní pracovní období. Po rolích […]