Přes padesát představení nabídne pátý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží

Read Time:7 Minute, 56 Second

Zastřešená letní scéna Divadla Kalich a jeho hostů v Mahlerových sadech letos přivítá první diváky 26. června. Hrát se bude až do 6. září.

Pořádající Divadlo Kalich na své letní scéně nabídne komedie s Janou Paulovou, Pavlem Zedníčkem, Ivou Janžurovou, Jiřím Bartoškou, Barborou Hrzánovou, Radkem Holubem, Jiřím Lábusem, Oldřichem Kaiserem, Petrem Čtvrtníčkem či Petrem Rychlým. Novinkou budou čtyři reprízy muzikálu Pomáda.

Komorní divadlo Kalich bude zastoupeno komediemi s Terezou Kostkovou, Alešem Hámou, Adélou Gondíkovou, Jiřím Langmajerem, Václavem Koptou či Nelou Boudovou, Divadlo Palace tradičně přidá tituly s Ondřejem Vetchým, Vandou Hybnerovou, Sabinou Laurinovou, Martou Dancingerovou či Markem Adamczykem.

Svou letní premiéru bude mít 28. června komedie Norma Fostera Za dveřmi kanceláří v režii Jiřího SeydleraTerezou Kostkovou, Alešem Hámou, Václavem Koptou, Simonou Vrbickou a Jiřím Vojtou, kteří si v šesti propojených příbězích zahrají každý více rolí.

Jednou ze zcela nových tvářích na Prima Hvězdném létě bude Josef Dvořák, který tu odehraje dva slavné tituly svého divadla S pydlou v zádech a Čochtan vypravuje.

Poprvé pod žižkovskou věží se objeví také vyhledávaná komedie Perfect DaysLenkou Vlasákovou, Janem Dolanským, Petrou Jungmanovou, Danou Syslovou ad., novinka Štěstí Lucií Vondráčkovou a Hynkem Čermákem nebo populární komedie z české současnosti Zkurvení havlistiMiroslavem Hanušem, Tomášem Měcháčkem a Karlem Zimou.

Tomáši Klusovi či Ondřeji Havelkovi, jejichž koncerty na Prima Hvězdném létě jsou už tradicí, v hudební části programu letní scény nově přibude Vojta Nedvěd s výjimečným koncertem Maluju na nebe. Vedle evergreenů z repertoáru Nedvědů na něm zazní i písně z Vojtova stejnojmenného autorského alba, které bude na místě pokřtěno. Jedním z hostů slavnostního koncertu bude (možná trochu překvapivě) i Petr Hrdlička z kapely Škwor.

Na jeviště Prima Hvězdného léta se vrátí úspěšné hostující inscenace Hrdý BudžesBarborou Hrzánovou, Carmen Y CarmenBarborou Hrzánovou a Dagmarou Peckovou, Federer – NadalJakubem Prachařem, Markem Taclíkem a Petrem Kolečkem nebo Úča musí pryčDavidem Prachařem, Petrou Špalkovou, Kristýnou Frejovou a dalšími tvářemi Divadla Verze

„Jsem moc rád, že letos pod žižkovskou věží přivítáme vedle kolegů, na které se na naši letní scénu chodilo už v uplynulých ročnících, také kolegy a inscenace nové, a to v takovém počtu. Mám radost, že právě oni přijali naše pozvání. Program Prima Hvězdného léta sestavujeme podle dvou základních kritérií: jednak vždy musí jít o dobře udělané divadlo s prvotřídním hereckým obsazením a jednak se musí jednat o tituly, které naplňují představu pohodově stráveného letního večera. A stejně tak důležitý je pro nás komfortní servis, který divákům nabízíme. Opravdu nám na pohodlí diváků velmi záleží. Jako první jsme přišli s konceptem letní scény chráněné lehkou střechou před nepřízní počasí, ale dbáme i na kvalitu veškerých služeb nebo hygienického zázemí. Pro diváky s výjimečnými požadavky pak máme zřízen VIP sektor. Víme, že návštěva letního divadla musí publiku přinést i jiný než čistě divadelní zážitek a těší mě, že jim takové zážitky díky samotnému umístění naší letní scény do malebného prostředí Mahlerových sadů s možností navštívit žižkovskou věž či restaurace v okolí můžeme nabídnout,“ vyjmenovává producent, majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Norm Foster: Za dveřmi kanceláří

letní premiéra 28. června 2023

hrají: Tereza Kostková, Aleš Háma, Václav Kopta, Simona Vrbická, Jiří Vojta

režie: Jiří Seydler

Hra slavného kanadského autora Norma Fostera jsou příběhy o „obyčejných lidech“ plné brilantních dialogů, nemilosrdných faktů a překvapivých point. Celkem šest příběhů lidí různých profesí se odehrává v jednom městě a osudy jednotlivých hrdinů jsou navzájem propojeny.

Stárnoucí novinář, který má dostat padáka. Slavný režisér, jemuž došly nápady. Úspěšný právník a jeho dominantní matka. Příliš těžký žokej, pod nímž umřel dostihový kůň, nebo depresivní krasobruslař, který na olympiádě sedmkrát spadl…

V této skvěle vystavěné komedii se řeší mezilidské vztahy v zaměstnání jako jsou vyhazovy, přehnané ambice, protekce, syndromy vyhoření, nevěry a další známé konflikty.

Rozhovor s Terezou Kostkovou

Čím vás komedie Za dveřmi kanceláří zaujala, čím vám byl její text blízký?

Jinakostí. Každý text, který se mi dostane do rukou, čtu samozřejmě i optikou celkové dramaturgie Komorního divadla Kalich a baví mě, že struktura našeho repertoáru je velmi pestrá. Divák se u nás vždycky pobaví, ale pokaždé v trochu jiném žánru, jiným směrem a do různé hloubky. Komedie Za dveřmi kanceláří je velmi originálně vystavěná, divák je její aktivní součástí v tom smyslu, že si sám musí celý příběh poskládat, my herci jsme jako jednotlivé puzzle. Musím říct, že si tuto komedii opravdu užíváme, je pro nás velmi hravá, střídám v ní role, převleky a připadám si trochu jako na škole, když jsme zkoušeli etudy. Je to příjemné a vždycky se na ni těším.

Na letní scénu pod žižkovskou věží se vracíte opakovaně každé léto. Je pro vás hraní na ní něčím specifické?

Mě hraní pod žižkovskou věží každý rok moc baví. Neberu to tolik jako práci, vnímám, že jsou prázdniny a já se jdu večer pozdravit s lidmi, jež ráda vidím. Chodím tam ráda také za pohodovou atmosférou, která na celé letní scéně panuje, i diváci mi vždy přijdou letně naladění, představení tam vycházejí moc dobře. A z hlediska své profese musím ocenit výbornou akustiku, která je na Prima Hvězdném létě opravdu výjimečná. Díky tomu hraní tady není dřina, při níž si odrovnáte hlasivky.

Rozhovor s Alešem Hámou

Čím vás komedie Za dveřmi kanceláří zaujala, čím vám byl její text blízký?

Líbí se mi její povídková struktura. Divákům nabízíme šest příběhů opravdu velmi šikovně propletených. Postupně se odkrývají souvislosti a vše na konci vygraduje v dobře napsanou pointu. Komedie za dveřmi kanceláří mě tedy hned zaujala způsobem vyprávění a také druhem humoru, který mi přesně sedí. Je ironický, místy i hodně černý, ale ne hrubý nebo jednoduchý. Taky parta, která se na této inscenaci sešla, je výborná, vždycky se na kolegy moc těším. Odehrát během jednoho představení několik rolí je zajímavá zkušenost. Naštěstí mám mezi jednotlivými výstupy vždy trochu času porovnat si v hlavě, koho za chvíli zrovna půjdu hrát, samozřejmě mi v tom hodně pomáhají i kostýmy.

Na letní scénu pod žižkovskou věží se vracíte opakovaně každé léto. Je pro vás hraní na ní něčím specifické?

Myslím, že hraní divadla venku má ráda většina herců, je to příjemná změna oproti běžné sezóně. A pod žižkovskou věž chodím hrát obzvlášť rád, to místo pro mě má zvláštní genius loci. Je fajn zakončit kolikrát parný letní den představením právě tady. Už od metra se do těch prostor těším, vnímám je jako příjemnou oázu uprostřed města. Navíc je velmi vstřícná divákům. Baví mě tu po představení ještě nějaký čas zůstat třeba u skleničky vína a společně s diváky, kteří také hned neodejdou, v sobě nechat doznít ten hezký pocit.

Rozhovor s Václavem Koptou

Čím vás komedie Za dveřmi kanceláří zaujala, čím vám byl její text blízký?

Pokud jde o komediální žánr, myslím, že se mi nedostal do rukou lepší text, než je právě tento. Je z něho znát, že jeho kanadský autor Norm Foster je zároveň zkušený herec, který moc dobře ví, co je pro dobrou komedii zapotřebí, a je si vědom všech funkčních postupů. Jednotlivé povídky, z nichž je inscenace složena, do sebe dokonale zapadnou a jsou vtipně vypointované. Ta hra je zkrátka skvěle sestavený hodinářský stroj a pro diváky dobře vyluštěná křížovka. A také velká legrace. Už od první čtené zkoušky jsem se těšil, až s ní půjdeme před diváky. Od začátku jsem ji považoval za odsouzenou k úspěchu.

Na letní scénu pod žižkovskou věží se vracíte opakovaně každé léto. Je pro vás hraní na ní něčím specifické?

Přiznám se vám, že tam hraju rád. S hraním na letních open air scénách mám deset let zkušeností a tu na Žižkově považuji za unikátní. Už spojením zajímavého místa s dominantou žižkovské věže s okolním parkem i přilehlou fajnovou restaurací. Navíc má zastřešené hlediště, takže se diváci nemusí bát klimatických problémů, což je komfortní i pro nás pro herce. Protože není nic horšího, než když do rozehraného děje zasáhnou přírodní živly a musíte diváky poslat domů. To pak herci mají pocit, že své publikum ošidili, i když za to pochopitelně nemůžeme. Něco takového naštěstí pod žižkovskou věží nehrozí. Další předností, kterou velmi oceňuji, je dokonalé ozvučení, díky němuž dění v bezprostředním okolí nekrade akustiku a diváci nejsou o nic ochuzeni. Tahle letní scéna má pro mě zkrátka osobitou atmosféru. Křest ohněm na ní pro nás bylo představení Butch Cassidy a Sundance Kid (western z Bohnic), komedie o dvou psychopatech, která má minimalistickou výpravu, vlastně jen dvě postele a jedny dveře. Když jsme s Pepou Poláškem a mojí ženou Simonou Vrbickou poprvé viděli naše dekorace stát na jevišti pod věží před těmi šesti stovkami sedaček v hledišti, přišly nám jak scéna pro loutkové divadlo a vážně jsme se obávali, jestli budeme schopni tady diváky přesvědčit a zbavit. A představte si, nakonec to byla jedna z našich nejvyvedenějších repríz se závěrečnými ovacemi vestoje.

  1. srpna dojde na letní scéně k derniéře komedie Petra Kolečka Dvě noci na Karlštejně, kterou hrajete od roku 2017. Jak na tuto inscenaci budete vzpomínat?

Dvě noci na Karlštejně jsou svého druhu groteska, nejde o klasický divadelní text. Najdete v ní samozřejmě typické prvky rukopisu Petra Kolečka, navíc ji režíroval David Drábek, takže místy je to dost odvážná ptákovina, v tom nejlepším slova smyslu. Hráli jsme ji moc rádi, v Divadle Kalich, Komorním Kalichu, objeli jsme s ní republiku. Nicméně všechno v životě lidském i tom divadelním má svůj čas a my se s touto inscenací chceme rozloučit důstojně, v nejlepším, kdy na jevišti ještě všechno funguje a nás to baví. Letní scéna je pro takovou rozlučku přímo ideální, protože na ni může díky velké kapacitě hlediště přijít hodně lidí. Budu na tuhle hříčku vzpomínat s láskou. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Previous post Tereza Švejdová je výrazná osobnost nastupující herecké generace
Next post Pamětní list ve formě bankovky pro DOMINIKA HAŠKA
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Tereza Švejdová je výrazná osobnost nastupující herecké generace
    Herečka Tereza Švejdová si naplno užívá profesní výzvy: Zatmění, Zákony vlka, Její tělo i Osobní Fudži Studentka filosofie Markéta a strážmistryně Kamila Žáčková. Dvě postavy, ve kterých zaujala Tereza Švejdová, výrazná osobnost nastupující herecké generace. Absolventka Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a maminka 2,5leté holčičky právě teď prožívá velmi intenzivní pracovní období. Po rolích […]